Mali Müşavir

Mali Müşavir

Mali müşavir kimdir? Ne iş yapar? YMM ile SMMM arasındaki farklar nelerdir? Bu kısa yazımızda mali müşavirlik mesleğine değineceğiz.

İşletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve resmi mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak ve yüksek mesleki standartları gerçekleştiren kişilerdir. Faaliyetlerin Mevzuata uygunluğunu denetleyerek resmi makamlara tarafsız bir şekilde sunmakla görevlidirler.

Mali müşavirler; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında mesleklerini icra eden kişilerdir. Genel olarak üniversitelerin  işletme, muhasebe, iktisat, maliye ve kamu yönetimi bölümlerini bitirmiş kişiler bu mesleği icra ederler. Kanun kapsamında gerekli şartları yerine getirenler Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) unvanını alır. Meslekte 10 seneyi tamamlayan SMMM’ler girdikleri sınavda başarılı oldukları takdirde Yeminli Mali Müşavir (YMM) unvanını alarak daha geniş sorumluluk alanı ile görevlerine devam ederler.

Mali Müşavirler, görevleri gereği mevzuatı günlük olarak takip ederek, işletmelerin doğru yönlendirilmesini, her şeyiyle gelişen düzen ve süreç içerisinde işletmelerin gerekli büyüklüğe erişmesinde öncülük eden kişilerdir.

Nasıl Mali Müşavir Olunur?

Öncelikle üniversitelerin işletme, muhasebe, iktisat, maliye ve kamu yönetimi bölümlerini bitirmiş olmak gerekir. Staj sürelerini başarı ile bitiren meslek erbabları bazı sınavlara girerek Mali Müşavir olurlar. Yine 10 yıl boyunca mesleğini en iyi şekilde icra eden mali müşavirler ve 10. Yılın sonunda girdikleri sınavda başarılı oldukları takdirde Yeminli Mali Müşavir olarak görevlerine devam ederler.

Mali Müşavirlerin Genel Görevleri Nelerdir?

3568 Sayılı Kanunun 2. Maddesinin A fıkrasında da izah edildiği üzere Mali Müşavirlik Mesleğinin görevleri aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.

Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;

a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.

b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.

c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.

Bu bahsedilen işleri bir iş yerine bağlı olmaksızın yerine getiren kişilere Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) denir.